Zloženie: karobový prášok.
Výživové údaje na 100 g výrobku:
energetická hodnota: 1528 kJ / 365 kcal;
tuky: < 3 g;
nasýtené mastné kyseliny: 1 g;
sacharidy: 87 g;
cukry: 30 g;
bielkoviny: 5,2 g;
soľ: 0,02 g.
Krajina pôvodu: Španielsko.
Skladovanie: Skladujte v suchu, chlade a tme.
Použitie: Karob alebo svätojánsky chlieb je jedlý plod stálozelenej rastliny Rohovníka obyčajného pochádzajúceho zo Stredomoria. Karobové struky sú sušené na priamom slnku až niekoľko mesiacov.
Rozdiel medzi tmavým a svetlým práškom je v spôsobe spracovania. Štandardným postupom výroby je rozomletie pražených karobových strukov zbavených semien, čím vzniká prášok tmavý. U svetlého dochádza k mletiu strukov nepražených. Rozdiel je tiež vo využití. Zatiaľ čo tmavý je intenzívnejší vo farbe, aróme aj chuti a hodí sa predovšetkým na prípravu studených a teplých nápojov podobne ako kakao, prášok svetlý je častejšie využívaný pri pečení. Nie je to však pravidlo a záleží na individuálnej chuti.
Karob je všeobecne používaný podobne ako kakaový prášok, je ale prirodzene sladší, s nižším obsahom tuku a zaujímavé je aj jeho nutričné zloženie. Neobsahuje ani kofeín.
Vyskúšajte ho pri príprave polevy či toppingu, nepečených koláčov, sladkých nátierok alebo karobového pudingu. Pri pečení obzvláštni chuť klasického brownies, muffinov i sušienok.
Recenzie
Nikto zatiaľ nepridal hodnotenie.