Zloženie: guma guar.
Krajina pôvodu: India.
Skladovanie: Skladujte v suchu, chlade a tme.
Použitie: Využíva sa ako zahusťovadlo a stabilizátor pre priemyselné spracovanie k zahusťovanie krému, omáčok, cukrárenských a pekárenských výrobkov.
Do cesta cca. 1 kávovú lyžičku na 1 kg múky.
Guarová guma je vyrábaná z guarových bôbov. V závislosti na požiadavke konečného výrobku, sa používajú rôzne techniky spracovania. Komerčná produkcia guarovej gumy zvyčajne používa praženie, diferenciálne trenie, preosievanie a leštenie. Guarové bôby sú pôvodom z Ázie.
Používa sa na zahusťovanie studenej ako aj horúcej kvapaliny, pri čom xantánová guma sa primiešava len do suchých prísad. Guarová guma je tiež dobrým zdrojom vlákniny s 80% rozpustnej diétnej vlákniny. Guarová guma je vhodnejšia pri studených jedlách ako je zmrzlina alebo do plniek.
Guarová guma má v pekárenských výrobkoch za úlohu poskytovať pružnosť, lepšiu štruktúru, objem a trvanlivosť. V mliečnych výrobkoch slúžia ako zahusťovadlo (mlieko, jogurt, kefír, tavené syrové výrobky). Pri výrobe zmrzliny pomáha guarová guma v homogenite a textúre. V mäse obe fungujú ako spojivo. V koreniach zlepšujú stabilitu a vzhľad šalátových zálievok (omáčky na grilovanie, kečupy). V konzervách slúži guarová guma ako zahusťovadlo.
Upozornenie: Nadmerná konzumácia tejto suroviny môže spôsobiť ťažkosti s trávením, najmä u detí mladších ako 8 rokov
Recenzie
Nikto zatiaľ nepridal hodnotenie.